Soms kan de eerste indruk al zo leuk zijn dat het gesprek daarna eigenlijk vanzelf gaat. Bij Amir was dit zeker het geval. We kenden elkaar al wel een beetje dus dat scheelt dan, maar als iemand vrolijk in een prachtig kerstoverhemd op je af komt lopen zit het wel goed. Dat overhemd is een van de vele tradities van Amir als het om kerst gaat. Deze mag vanaf 1 november aan om alvast in de feeststemming te komen.
Amir woonde tot zijn studententijd in Irak. Daar werd het toen onveiliger en hoe moeilijk die keuze ook was, hij voelde van binnen hij dat zijn toekomst ergens anders zou liggen. Hij vertrok en vestigden zich in Nederland.
Inmiddels heeft hij hier een vrouw en drie kinderen en werkt met veel plezier bij Kentalis. Daarnaast is hij heel actief voor de PvdA in Veenendaal en is hij oprichter van het Hoorcafe in wijkcentrum Panorama. Amir is iemand die graag onder de mensen is en dat is ook waar kerst voor hem over gaat.
Ik ben Islamitisch en vier niet de geboorte van Jezus met kerst. Voor mij is kerst een mooie gelegenheid om verbinding met elkaar te zoeken. We hadden nooit een kerstboom vanwege ruimtegebrek dus alleen lampjes maar sinds een tijdje hebben we een kerstboomposter aan de muur omdat ik die gekregen heb. Dat iedereen zijn huis versierd is een gevoel van saamhorigheid. Elkaar fijne dagen wensen als buren ongeacht hoe je kerst viert is voor mij belangrijk.
Ook koop ik elk jaar een vel decemberzegels en die moeten dan op. Ieder jaar krijgen dus 20 mensen een kaart van ons en dat zijn niet ieder jaar dezelfde mensen. Zo’n spontaan kaartje is voor mij ook kerst.
Ook lekker eten hoort bij kerst. Dit kan samen thuis of uit eten. Vorig jaar gingen wij naar een Irakees restaurant en dat was heerlijk.
Kerst is een feest van samen zijn, naar elkaar omkijken ongeacht religie. Samen vieren en vooral elkaar zien, gewoon zoals je bent.