Veenendaal trapt cultureel seizoen spetterend af met Lampegietersdagen

Style Element Vertical Blue

Muziek, kaneelbeschuit, theater en lampions. Al jaren staat de maand september in Veenendaal bekend als hét moment van de opening van het culturele seizoen én de traditie van Lampegietersavond. Dit jaar worden met meerdere partijen de handen ineen geslagen en komen al deze ingrediënten samen in het prachtig nieuwe meerdaagse event: Lampegietersdagen. Van donderdag 12 t/m maandag 16 september zal het verschillende locaties in het centrum van Veenendaal bruisen van kunst, cultuur, muziek, erfgoed, film, sport en nog véél meer!

Donderdag 12 september
Het weekend wordt afgetrapt op donderdagavond met de finale van de Vlowronde. Meerdere bands en zangers zullen hierbij op een groot podium op de Markt strijden om de jury- en/of publieksprijs en de titel ‘Vlowtalent 2024’. De avond wordt knallend afgesloten met een set van dj Darryl Devaio.

Vrijdag 13 september
Vrijdagavond komt De JOE Party naar de Markt. Van disco tot dance, van pop tot rock en van hiphop tot R&B… Dit wordt een avond lang meezingen én dansen met favoriete songs en muzikale verrassingen uit de 70’s, 80’s en 90’s.

Zaterdag 14 september
De zaterdag van Lampegietersdagen wordt afgetrapt met Open Monumentendag. Speciaal voor deze editie – die het thema ‘Routes, Netwerken en Verbindingen’ draagt – is er een online audiotour gemaakt over de ‘4 pijlers van Veenendaal’, die deze zaterdag aangevuld kan worden met verschillende activiteiten.

Daarnaast is er een ‘Monumentenrondje’ uitgezet, waarbij bezoekers lopend of met de fiets op pad kunnen langs bijzondere gebouwen met een verhaal over (de geschiedenis) van Veenendaal. Op verschillende plekken kunnen bezoekers meteen ook een mooi optreden, informatieve lezing óf een rondleiding meepakken.

Meer kunst en cultuur die middag is te vinden op en rondom het Kees Stipplein en de Markt waar de opening van het culturele seizoen wordt gevierd met optredens, creatieve workshops, sportieve spellen en onder meer het open huis van De Muzen.

De avond wordt spetterend afgesloten met een optreden van de Nederpop All Stars met Loïs Lane, verzorgd door Theater Lampegiet, die plaatsvindt op de Markt en een heuse drive-in bioscoop bij het Ontmoetingshuis in Veenendaal-Oost.

Zondag 15 september
Op zondag kunnen bezoekers in De Cultuurfabriek terecht bij de Fabriek op Zondag, die geheel in het teken staat van de Veense traditie Lampegietersavond. Kinderen kunnen hun eigen lampion knutselen aan de knutseltafel en Jaap Pilon geeft een lezing over de geschiedenis van Lampegietersavond.

Maandag 16 september
Maandag 16 september is het uiteraard Lampegietersavond! Op meerdere plekken in Veenendaal vinden de traditionele Lampegietersoptochten plaats, met dit jaar óók een optocht in Veenendaal Centrum. Speciaal voor deze gelegenheid is er bovendien een nieuw Lampegieterslied geschreven, die van tevoren ook naar alle scholen gaat, zodat alle kinderen in Veenendaal dit lied kunnen meezingen.

Benieuwd hoe Lampegietersavond door de jaren heen werd gevierd en hoe het er toen uitzag? Speciaal voor Lampegietersdagen heeft Stadsmuseum Veenendaal een mini-expositie ingericht rondom de Veense traditie Lampegietersavond. De mini-expositie is van woensdag 11 t/m dinsdag 24 september te zien in Stadsmuseum Veenendaal.

Tevens zijn er de gehele maand september ook speciale Lampegieters collectiestukken te zien in de VEXPO van De Cultuurfabriek én komt op het Kees Stipplein een groot lichtkunstwerk te staan, gemaakt door Veense jongeren in het kader van het project Kickstart, samen met kunstenaar Mascha Bossuyt van Think Pink Studio. 

Samenwerking

Lampegietersdagen is een initiatief van MAAK. Veenendaal en komt tot stand dankzij een nauwe samenwerking met de volgende partijen en partners: Bibliotheek Veenendaal, De Muzen Veenendaal, Theater Lampegiet, Ontmoetingshuis, Vlow0318, Stadsmuseum Veenendaal, Kunstplatform Veenendaal, Sportservice Veenendaal, Kickstart, Think Pink Studio, Stuif Evenementen, Okkerreclame, Fotograaf Jelle Verhoeks, Make-up artist Angela Lieverst, #DitisVeenendaal, Winkelstad Veenendaal en Gemeente Veenendaal.