De route uitleg begint onder de afbeelding. Download hier de printbare route.
Welkom in Veenendaal! Hopelijk heeft u een goede treinreis gehad naar Veenendaal-de Klomp. Onderstaande route leidt u met een mooie wandeling via natuur, historie, industrie - nieuw én oud - naar het centrum en is ongeveer 5 km lang.
U staat nu bij station Veenendaal-de Klomp, als u arriveert op perron 2, steek dan het spoor over bij de overgang. Ga bij perron 1 de trap af, langs de bushalte, richting de Stationsweg. Volg de Stationsweg in noordelijke richting. Steek bij de kruising over en sla linksaf. Nadat u de Renswoudseweg oversteekt volgt u het schelpen/grindpad naast het fietspad.
Volg het wandelpad tot u langs de parkeerplaats loopt van de Grebbelounge. Na de parkeerplaats verlaat u links het wandelpad en loopt u rechts van het fietstunneltje naar boven richting het Grebbelinie bezoekerscentrum. Het Grebbelinie Bezoekerscentrum is gevestigd in het Fort aan de Buursteeg. Dit verdedigingswerk werd in 1786 aangelegd vanwege een dreigende oorlog met Oostenrijk. Hier wordt het verhaal verteld van deze waterlinie, die eeuwenlang een rol heeft gespeeld in de landsverdediging.
Loop terug naar het fietstunneltje en wandel onder het spoor door. Aan uw rechterhand vindt u Kazemat GL134. De S3a kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling. De S staat voor ‘Stekelvarken’ of ‘Spinnekop’ en verwijst naar de maskeringshaken die uit het beton steken. De 3 duidt het aantal schietgaten aan en de ‘a’ geeft aan dat de met beton omgeven ruimte was voorzien van een achteruitgang.
Wandel verder langs de Nieuweweg-Noord. Bij nummer 255 vindt u een bijzonder pand. Heel lang mocht er in het Reformatorisch Veenendaal geen Rooms Katholieke kerk gebouwd worden. De Willibrorduskerk aan de Nieuweweg uit 1859 was wel dicht bij Veenendaal, maar lag op het grondgebied van Renswoude. De bescheiden, neogotische kerk is in 1933 vervangen door de R.K. Kerk van architect N. Andriessen.
Vervolg de route onder de snelweg A12 door, langs industriegebied De Compagnie en steek bij het kruispunt met de Grote Beer over naar de Nieuweweg. U ziet direct de molen recht voor u met kop en schouders boven de huizen uitsteken. Voordat u daar bent, wandelt u na ongeveer 400m aan uw rechterhand langs de oudste kroeg van Veenendaal, ‘t Huchie - anno 1897.
Na 50m is daar dan Molen de Vriendschap. De bijzondere stellingkorenmolen bestaat meer dan 150 jaar, is gelegen op een hoger gelegen gedeelte van Veenendaal en heeft heel wat meegemaakt. In 1967 was de molen omgetoverd tot graansilo - zonder as en wieken. Sinds 1995 is de molen weer in volle glorie hersteld. In Veenendaal zijn er twee molens, een unicum in de provincie Utrecht en nota bene op zeer korte afstand van elkaar. Voor u naar het einde van de Nieuweweg bent gewandeld, vindt u aan uw linkerhand De Nieuwe Molen. De locatie is gunstig: een zandige ondergrond en iets hoger gelegen dan de omgeving. De windkorenmolen is een ronde stenen stellingmolen, van het bouwjaar 1911 en is als opvolger gebouwd van een standerdmolen met dezelfde naam.
Steek de Bevrijdingslaan over en vervolg de Nieuweweg naar het Achterstraatje. U staat nu op het Zwaaiplein, duidelijk te herkennen aan de viskraam met Veense aak op het dak. Vanaf ongeveer 1550 kruisten hier een aantal belangrijke wateren. Turfaken konden daar in de flauwe bocht makkelijker een flinke ‘zwaai’ maken om koers te kiezen richting bijvoorbeeld de Rijn. Later werden de wateren gedempt, maar de naam Zwaaiplein bleef.
Loop langs de karakteristieke toren van juwelier van Manen de Brouwersgracht op, langs het water. Na 100m bevindt zich aan uw rechterhand het Stadsstrand. Een heerlijke plek middenin het winkelhart met gezellige terrassen en een fijne speelplek voor kinderen. Het stadsstrand Veenendaal is in 2023 verkozen tot het ‘Meest inspirerende binnenstadsproject 2023’ en een bezoekje meer dan waard!