De route uitleg begint onder de afbeelding. Download hier de printbare route.
*Deze route is uitgebracht door Staasbosbeheer.
In de Grebbelinie zijn natuur en de sporen van de oorlogsgeschiedenis nauw met In de Grebbelinie zijn natuur en de sporen van de oorlogsgeschiedenis nauw met elkaar verweven. De wandeling over de vroegere verdedigingslinie begint bij elkaar verweven. De wandeling over de vroegere verdedigingslinie begint bij restaurant ‘De Dennen’. Steek de weg over en ga de dijk met bomen op. Je kruist de restaurant ‘De Dennen’. Steek de weg over en ga de dijk met bomen op. Je kruist de Lunterse Beek. Op de kruising van de beek met de dijk is in 1799 het Werk aan den Lunterse Beek. Op de kruising van de beek met de dijk is in 1799 het Werk aan den Engelaar gemaakt, een werk van hoge wallen met grachten. Steek de weg over en ga Engelaar gemaakt, een werk van hoge wallen met grachten. Steek de weg over en ga rechtdoor (geel / rood NS). rechtdoor (geel / rood NS).
De Groeperkade is in de 18e eeuw in twee gedeelten aangelegd. Het was een van de zes dwarsdijken van de linie. Het onder water zetten van het land bleek hier in de Gelderse Vallei namelijk niet eenvoudig. Het water moest uit de Nederrijn komen en slechts zelden was de rivierwaterstand hoog genoeg. Daarom verdeelde men de linie in kommen door haaks op de hoofdliniedijk dijken aan te leggen. Kom voor kom kon men zo vol laten lopen. Je komt voor de tweede keer bij een asfaltweg. Hier sla je linksaf. Vanaf de weg heb je een goed uitzicht op de Emminkhuizerberg links. Het is een relict uit de ijstijd; het ijs duwde hier de grond omhoog. Als hoog punt moest de berg in de Grebbelinie extra worden verdedigd. Daarom zorgde men voor twee tankhindernissen onder de Emminkhuizerweg plus een bunker. Tijdens de wandeling kom je meerdere bunkers tegen. In veel van deze verdedigingswerken overwinteren tegenwoordig vleermuizen.
Volg steeds de rood/gele markering met het NS-teken. Je steekt twee keer het spoor over. Na de tweede keer sla je linksaf en loopt pal noordelijk. Blijf de geel/rode stickers volgen. Aan de linkerkant kijk je uit over de Linie van Juffrouwwijk, een aarden vestingwerk van de Grebbelinie. Nabij het spoor maar verscholen achter bomen, ligt het Meeuwenkampje, een reservaat van Staatsbosbeheer. Bij een voorrangsweg (N224) buigt de NS-route rechtsaf (aftakking). Deze weg volg je niet. Ga rechtdoor en volg de geel/rode markering van het Utrechtpad. Staatsbosbeheer beheert de met bomen begroeide Slaperdijk. Je blijft de kade volgen en komt bij het Werk aan de Daatselaar, een weelderig begroeid stelsel van aarden wallen die een terrein omsluiten. Het kwelwater in de Grachten rondom is schoon; goed voor planten en amfibieën. Je vindt er allerlei watervogels en kunt speuren naar de ijsvogel. In de gangen van de dassenburcht, vlakbij het Werk aan de Daatselaar, leven verschillende dassen. Je blijft de rood/gele markering volgen en komt vanzelf weer terug bij restaurant ‘De Dennen’.