Documentaire over de molens in Veenendaal

Style Element Vertical Blue

Wanneer je als Veenendaler de trap oploopt bij Kwintelooyen of vanaf een balkon op een willekeurig flatgebouw in de verte kijkt, dan zie je ongetwijfeld een van de iconische molens van Veenendaal. Sinds 1623 vormen deze molens een belangrijk deel van ons landschap. Maar wist je dat achter deze indrukwekkende bouwwerken een schat aan verhalen schuilt? Verhalen die veel mensen niet kennen, maar die nu eindelijk worden vastgelegd in de documentaire ‘De Veensche molens’.

Wist je bijvoorbeeld dat Molen De Vriendschap ooit als opslagsilo werd gebruikt? Of dat de wieken er volledig zijn afgehaald? En hoe zit het met de mysterieuze molensteen op de Molenstraat? Deze steen markeert de plek waar ooit een molen stond, maar de exacte reden voor het verdwijnen ervan is omgeven door raadsels. Was het een brand of een hevige storm die de molen ten gronde richtte?

In de documentaire ‘De Veensche molens’ worden deze vragen onderzocht, terwijl we op zoek gaan naar bijzondere en minder bekende feiten over de molens van Veenendaal. De film belicht niet alleen hun geschiedenis, maar ook de rol die deze molens hebben gespeeld in de ontwikkeling van ons dorp. Daarnaast wordt ingegaan op de huidige staat en toekomst van ‘De Nieuwe Molen’ en ‘De Vriendschap’.

BEKIJK DE KORTE VERSIE
In september 2024 is een korte versie van de documentaire uitgebracht, waarin vooral het verhaal van Molen De Vriendschap centraal staat. Maar om het volledige verhaal van alle ‘Veensche Molens’ te vertellen, hebben we jouw hulp nodig. We zijn op zoek naar sponsoren, donateurs en vrijwilligers om deze bijzondere productie te ondersteunen. Samen kunnen we dit unieke stukje erfgoed tot leven brengen en delen met de wereld.

Bekijk de documentaire: https://deveenschemolens.nl/